HYLKE BANNING

Hylke Banning (geboren in 1961 te Leeuwarden) studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente en heeft deze studie in 1992 afgerond. Ruim tien jaar kreeg hij in Sneek harmonium- en orgelles van Dirk S. Donker, organist van de Martinikerk in Sneek, stadsbeiaardier van Sneek en Joure en voormalig stadsbeiaardier van Groningen, Leeuwarden, Dokkum en Emmeloord. Ruim twaalf jaar was Banning ook zelf organist van de Ned. Hervormde kerk in het Friese Oudega (W).

Toen hij in 1983 na zijn VWO en HTS-opleiding in Friesland op de campus van de universiteit te Enschede arriveerde, ontdekte hij de klokken van de campusbeiaard. Nog voor ook maar één college te hebben gelopen werd hij lid van de Campus Beiaard Kring, de studentenvereniging waarvan de leden regelmatig de karakteristieke campusbeiaard bespelen. Bijna negen jaar lang kreeg hij op dit instrument les van Karel Borghuis. Sinds 1 mei 1992 is hij zijn leermeester opgevolgd als stadsbeiaardier van Oldenzaal.

Daarna volgde hij als student van de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort tevens enkele jaren lessen bij Arie Abbenes, stadsbeiaardier van onder meer Utrecht en Eindhoven. Tijdens verschillende beiaardconcoursen - georganiseerd door de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV) - viel hij in de prijzen. In 2003 won hij in Almelo tijdens het Internationale Beiaardconcours in de categorie gediplomeerde beiaardiers de eerste prijs.

Naast al deze muzikale bezigheden was hij tijdens zijn studie jarenlang penningmeester en daarna voorzitter van de Campus Beiaard Kring. Nog steeds is hij bestuurslid van de stichting 'De Twentse Beiaard'. Ook was hij bijna 10 jaar lid van de redactie van 'Klok en Klepel' (het verenigingsblad van de NKV), en van 1994 tot 2000 secretaris van de NKV. Van maart 2005 tot maart 2008 was hij andermaal lid van het NKV-bestuur. Daarna was hij twee jaar eindredacteur van 'Klok en Klepel'. Banning was ook van 1996 tot 2008 secretaris van de Beiaard Wereld-Federatie.

Ieder jaar wordt hij wel ergens in Nederland uitgenodigd om een beiaardconcert te komen geven. In het recente verleden was hij al eens te gast in de buitenlandse steden Mechelen, Lier, Tienen, Gent, Sint-Niklaas, Antwerpen en Ieper (België), in Løgumkloster (Denemarken), in Chambéry en Hondschoote (Frankrijk), in Mafra (Portugal) en Cobh (Ierland). In 1999 en 2003 stak hij de oceaan over om ook in de USA een aantal concerten te verzorgen: Chicago (Rockefeller Memorial Chapel en Chicago Botanic Garden), Albany, Spokane, Rochester en St. Paul.

In juni 2005 was hij gast tijdens het 44ste International Carillon Festival in Springfield (Illinois, USA). Aldaar verzorgde hij twee concerten op het 67 klokken tellende Thomas Rees Memorial Carillon in Washington Park.

In de zomer van 2016 gaf hij andermaal een concert op de beide beiaarden in Chicago. Ook stond de beiaard in Naperville op de agenda. Daarna volgden nog zes concerten in Michigan: Grand Rapids, East-Lansing, Grosse Pointe Farms, Rochester, en Christ Church Cranbrook. De tournee eindigde met een concert op het maar liefst 77 klokken tellende carillon van Bloomfield Hills.

Als tenor is Banning sedert september 2004 lid van het 'Kamerkoor Canteklaer' in Enschede. Een enkele keer zingt hij op projectbasis mee met andere koren. Tegenwoordig woont hij in Enschede en is sinds juni 2019 als Product Owner OVPocket werkzaam bij Sigmax, het bedrijf dat onder meer software maakt voor de inspectie-apparaten van conducteurs.