RESTAURATIE DOEK IN RAAM PRIESTERKOOR

Eind 2004 is het onopvallende, beschilderde doek in de onderste helft van een van de ramen van het priesterkoor van de Plechelmusbasiliek grondig opgeknapt. Restauratie van het meer dan honderd jaar oude doek was dringend noodzakelijk, omdat het door de tand des tijds behoorlijk was aangetast.

Het doek toont in de vorm van een drieluik voorstellingen uit het leven van St. Plechelmus en is in feite een geschilderde voortzetting van het glas-in-loodraam erboven. Niet alleen wordt de priesterwijding van Plechelmus uitgebeeld, maar ook zijn eerste heilige mis en het overbrengen van zijn relikwieën naar Oldenzaal.

André Verheij van het atelier De Manenstegell uit Deventer is een kleine drie maanden aan het werk geweest om het doek in de oude staat terug te brengen. Alle kleur was nagenoeg verdwenen, maar nu is de oud-rode kleur weer terug.

De leden van de Oldenzaalse serviceclub de Ronde Tafel brachten ruim € 10.000 bijelkaar om de restauratie te bekostigen. Normaliter worden door deze serviceclub alleen projecten uitgevoerd waarbij de leden zelf de handen uit de mouwen kunnen steken, maar dat was in dit geval niet mogelijk. Daarom heeft men het geld bijeen vergaard door de verkoop van ruim 4500
flessen wijn.

DICHTGEMETSELD RAAM

De kosten van de restauratie zijn trouwens een veelvoud van het bedrag waarvoor het in de kerkelijke wereld zeer gerenommeerde Atelier van Christelijke Bouwkunst van Cuypers & Co in Roermond het doek in 1894 vervaardigde. De originele rekening vermeldt een aankoopbedrag van 450 gulden.

Het doek was destijds een geschenk van de in Oldenzaal woonachtige emeritus-pastoor Heinink en bedoeld om het half dichtgemetselde gotische raam weg te werken. Het betreffende raam werd in de Middeleeuwen dichtgemetseld toen de (oude) gotische sacristie aan de noordkant van de kerk werd gebouwd. Daarvoor werd toen ook de absidiool van de noordelijke transeptarm afgebroken. De absidiool werd aan het eind van de 19de eeuw herbouwd. In 1930 werd de tegenwoordige sacristie aan de kerk toegevoegd.