KERK

De Plechelmusbasiliek is een gewelfde kruisvormige pijlerbasiliek met driezijdig gesloten koor. De oorspronkelijke bouwstijl is laat-romaans. Het middenschip, met ribloze kruisgewelven boven elke traveeplattegrond, heeft aan de oostzijde een priesterkoor met absidiool en twee evenhoge kruisarmen aan de noord- en zuidkant, elk eveneens met een absidiool aan de oostzijde. Voor de bouw van de kerk is Bentheimer zandsteen gebruikt.


ACTUEEL

KERKPATROON - STICHTER

De heilige Plechelmus was een monnik die later als bisschop en missionaris werkzaam was in het Frankische Nederland en het Duitse grensgebied.


ROVENIUS - TEKSTEN EN BRONNEN

Een verzameling teksten en bronnen, betrekking hebbend op de geschiedenis van het Plechelmuskapittel te Oldenzaal. Voor het grootste deel afkomstig van of bewaard gebleven door toedoen van Philippus Rovenius (1574-1651).


OPENSTELLING
Ook in 2024 is de basiliek vanaf 1 april weer opengesteld voor bezoekers.


    april - mei13.00 - 16.00 uur MaDiWoDoVrZa 

    juni - juli - augustus13.30 - 16.30 uur Ma      
 10.30 - 16.30 uur  DiWoDoVrZa 

    september - oktober13.00 - 16.00 uur MaDiWoDoVrZa 

Iedere dag zijn enkele vrijwilligers van de Vereniging van Basiliekwachten aanwezig voor het beantwoorden van vragen en om toezicht te houden. Van bezoekers wordt trouwens wel verwacht dat ze zich als kerkgangers gedragen. De Plechelmusbasiliek is en blijft een kerk en is zeker geen museum.

Groepen kunnen op verzoek worden rondgeleid door een lid van de Vereniging van Basiliekwachten. Bel voor informatie (0541) 51 43 17 of schrijf naar .

De Maria-kapel in het voorportaal onderin de toren is voor een meditatief moment iedere werkdag vrij toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur.

CONCERTEN
Wilt u een concert of activiteit in de St. Plechelmusbasiliek organiseren, neem dan contact op met Jos Oude Groote Beverborg, telefoon 06 18 04 94 61, e-mail